TELEFON

091-576-0942

EMAIL

macutkoncepttherapy@gmail.com

Ozljede ramena

 Smrznuto rame ili drugi naziv adhezivni kapsulitis

Relativno je često stanje koje obično pogađa žene u dobi od 40 do 60 godina, a koje se javlja bez valjanog razloga. Smrznuto rame se klasično opisuje u 3 faze. Prva faza poznata je kao faza smrzavanja. Klinički gledano, pacijenti se prvenstveno žale na bol u određenom mjestu, a ne toliko na ukočenost. Druga faza je smrznuta faza, bol u toj točki često se smanjuje, ali rame može biti izrazito ukočeno. Pacijent će na kraju ući u fazu odmrzavanja u kojoj se pokretljivost ramena polako poboljšava, ali neka bol može ostati. U mnogim slučajevima, smrznuto rame ili adhezivni kapsulitis je samoograničavajuće stanje, što znači da se na kraju poboljša, ponekad potpuno sam od sebe, ali taj proces ponekad može trajati do dvije godine ili više.

Koji su simptomi smrznutog ramena? Glavni i početni simptom smrznutog ramena je bol. Bol može biti vrlo intenzivna i zbog toga ograničavate svoje kretanje. Nedostatak pokreta povećava ukočenost ramena. Ubrzo shvatite da ne možete pomicati rame kao prije. Posegnuti za predmetom, obući majicu, skinuti kaput i svakodnevni zadaci poput ovih postaju teški, ako ne i nemogući.

Koji su uzroci smrznutog ramena? Ligamenti, tetive i kosti su zatvoreni u kapsulu od vezivnog tkiva. Smrznuto rame nastaje kada se kapsula stisne oko ramenog zgloba, ograničavajući njegovo kretanje. Smrznuto rame se ponekad može razviti ako imate ozljedu ramena, kao što je ozljeda duge glave tetive bicepsa ili ozljeda rotatorne manšete. Ako rame ne liječite dok imate te ozljede, tada postoji rizik od razvoja smrznutog ramena. Određena stanja mogu povećati rizik od razvoja smrznutog ramena. 10 do 20% osoba s dijabetesom dobije smrznuto rame. Druga medicinska stanja poput štitnjače, srca i Parkinsonove bolesti također su povezana sa smrznutim ramenom.

Rotatorna manžeta

Stabilnost, pokretljivost i snaga. Između rotatorne manšete i kosti na vrhu vašeg ramena također postoji vrećica za podmazivanje koja se naziva burza. Burza omogućuje tetivama rotatorne manšete da slobodno klize kada pomičete ruku. Mišići rotatorne manšete također vam pomažu da podignete i okrenete ruku i oni su skloni ozljedama  Većina ruptura je djelomična i vjerojatnije je da ćete ih imati ako imate posao koji zahtijeva pokrete iznad glave ili ako se bavite sportom poput tenisa ili bejzbola.

Što uzrokuje ozljede rotatorne manšete? Postoje dva glavna uzroka ozljeda rotatorne manšete:
Akutne : Ako padnete s ispruženom rukom ili ako podignete nešto vrlo teško i brzo, možete potrgati rotatornu manšetu. Ozljede poput prijeloma ili iščašenja također mogu uzrokovati puknuće rotatorne manšete.
Degenerativne: Puknuće rotatorne manšete može se dogoditi zbog prekomjerne upotrebe. Ponavljajući pokreti ramena tijekom sporta ili tijekom rada mogu opteretiti mišiće i tetive uzrokujući pukotinu. Starenje je još jedan uzrok puknuća rotatorne manšete. Kako starimo, protok krvi u rotatornu manžetu se smanjuje. Našim mišićima i tetivama potrebna je opskrba krvlju kako bi se popravili, a kada ta opskrba krvlju nije odgovarajuća, može doći do pukotina. Kalcifikati  su uzrok puknuća rotatorne manšete. Koštani izdanci trljaju se o tetive posebno kada radite pokrete iznad glave.
Najčešći simptomi rotatorne manžete
Simptomi rotatorne manšete mogu uključivati:
1. bol kada radite određene stvari, kao što je podizanje predmeta iznad glave,
2. bol noću
3. nedostatak kretanja i ukočenost
4. osjećaj jake slabosti kada pokušavate podići predmet
5. pucketanje i škljocanje kada pomičete ruku

U Macut Koncept Therapy koristimo korektivni sustav pokreta koji je vrlo učinkovit u tim slučajevima.