TELEFON

091-576-0942

EMAIL

macutkoncepttherapy@gmail.com

PNF (Proprioceptivna neuromuskulaturna facilitacija)

Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija (PNF) je koncept, odnosno filozofija bazirana na tome da svaki čovjek, kako zdrav, tako i onaj s poteškoćama, ima neiskorištene psihofizičke mogućnosti. Pristup je individualan, ovisan o pacijentu, njegovu problemu, njegovim dnevnim aktivnostima i vrstom posla koji obavlja.

Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija (PNF) može se definirati kao metoda unapređenja živčano-mišićnih mehanizama stimulacijom proprioceptora. Tom metodom možemo utjecati na opuštenost i elastičnost mišića te istodobno utječemo na pojačanje mišića, odnosno unapređujemo “balans jakosti” (odnos između agonista i antagonista) i poboljšavamo stabilnost zgloba. Osim toga, pozitivno utječe na cirkulaciju i mišićnu izdržljivost.

CILJ TRETMANA je usmjeren na poboljšanje funkcionalne aktivnosti (npr. kod pacijenta koji je doživio moždani udar – poboljšanje mobilnosti u krevetu, ustajanje, hod uz i niz stepenice, itd.)

PNF pristup temelji se na ojačavanju svih pacijentovih sposobnosti, potiče ili olakšava rad mišića, smanjuje bol ili ponovo uči pokrete npr. nakon moždanog udara ili povrede mozga. Pacijent je pri tome vrlo aktivno uključen u terapiju, jer se radi o vježbi koja se obavlja zajedno sa terapeutom. Terapeut pacijenta stavlja u određeni položaj i traži od njega određene pokrete koji su vrlo slični uobičajenim pokretima u toku dana, ali najčešće uz optimalni otpor. Naravno, oni su još jače naglašeni da se izazove pravi odgovor mišića, riječ je uglavnom od djelovanju na neuro-mišićni sistem.

PNF uvijek uključuje ljudsko tijelo u cjelini. Kod PNF metode postoji mogućnost da se radom s jakim dijelovima tijela dobiva na snazi i mobilnosti kod slabijih te vraća pokret, koordinacija i snaga.

Ovisi o vrsti tehnike koja se primjenjuje, može se utjecati na razne probleme sa kojima se susrećemo u rehabilitaciji – na povećanje opsega pokreta, započinjanje pokreta, poboljšanje koordinacije, učenje pacijenta pokretu, jačanje mišićne snage, smanjenje zamora, poboljšanje koncentrične i ekscentrične kontrole pokreta, stabilizacija zgloba, selektivno jačanje mišića, smanjenje bola, izdržljivost.

PNF koncept moguće je koristiti kod velikog broja pacijenata i dijagnoza.

NEUROLOŠKA OBOLJENJA:
  • moždani udar
  • multipla skleroza
  • parkinson
  • posljedice ozljeda glave i kralježnice…
ORTOPEDSKI I REUMATOLOŠKI PROBLEMI
  • bolovi u kralježnici i zglobovima
  • nakon prijeloma i operativnih zahvata
  • sportske ozljede…