TELEFON

091-576-0942

EMAIL

macutkoncepttherapy@gmail.com

Sportska Masaža

Kada se govori o primjeni sportske masaže u treningu profesionalnog sportaša ili amatera prije svega treba voditi računa o djelovanju treninga na organizam sportaša. Budući da ponavljanjem tipičnih pokreta koji se pojavljuju u određenom sportu dolazi do zamora i bolnosti problematičnih područja svakog sportaša, masaža sigurno zauzima bitnu stavku u režimu oporavka. Većina sportaša, osobito vrhunskih, sudjeluje na zahtjevnim treninzima, često dva ili više puta dnevno. Pod takvim okolnostima oni se mogu naprezati iznad svojih fizioloških i psiholoških mogućnosti. Osim toga, oni doživljavaju ostale profesionalne i socijalne stresove, što povećava sveukupan stres nagomilan tijekom treninga i natjecanja. Da bi se to prevladalo, sportaši bi trebali zadržati dobar omjer između treninga, društvenog života i oporavka. Sportaši su nakon treninga umorni i što je veći umor, to su veći negativni efekti (spor oporavak, slaba koordinacija, smanjena brzina i jakost mišićnih kontrakcija). Snažan emocionalni umor često pojačava tjelesni umor, posebno nakon natjecanja. Treneri bi trebali neprekidno tražiti metode koje omogućavaju sportašima da prevladaju granice treninga i poboljšaju izvedbu. Fizioterapijska, specijalna, psihološka i fizikalna sredstva u tome će mnogo doprinijeti.

 

Postoje različite podjele sportske masaže. Najjednostavnija podjela bila bi prema vremenu u kojem se izvodi u odnosu na trening ili natjecanje. Prema tome primjenjuje li se masaža prije, u tijeku ili poslije treninga/natjecanja ona se dijeli na:

-pripremnu masažu

-masažu prije treninga ili natjecanja

-masažu za vrijeme treninga ili natjecanja to jest između pojedinih disciplina

-masažu poslije treninga ili natjecanja

 

Sportska masaža omogućuje razgradnju mliječne kiseline te ubrzava proces oporavka i iako brže osposobljava sportaša za ponovni napor, koncentrirana je na oporavak. Usmjerena je na reduciranje mišićnih grčeva i metaboličkih nusproizvoda koji se javljaju pri maksimalnom naporu. Svrha je i smirivanje živčanog sustava to jest prebacivanje djelovanja sustava sa simpatičkog na parasimpatičko djelovanje.