TELEFON

091-576-0942

EMAIL

macutkoncepttherapy@gmail.com

Ožiljci

Jeste li ikada razmišljali kako znate točan položaj svojih udova bez da imate vizualnu informaciju? Od kuda dolaze te informacije u Vaš mozak?

Odgovor je: proprioceptori. To su stanice koje nam u svakom trenutku daju informaciju o položaju našeg tijela. Čitav naš život, svake sekunde naš mozak obrađuje milijune informacija koje konstantno dobiva iz našeg tijela bez da smo toga svjesni. Proprioceptori se nalaze u našoj koži, tetivama, mišićima, zglobnoj kapsuli i okolnim tkivima. Nalaze se gotovo u svakom dijelu tijela. Svi ti receptori skladno rade i informiraju mozak o našem tijelu te zajedno s lokomotornim sustavom omogućuju kretanje. No, mogu li se proprioceptori oštetiti, te što se tada događa i kako naše tijelo funkcionira u tim situacijama?

ožiljak
Ožiljak od carskog reza

Svaka fizička trauma ostavlja neki oblik ”zapisa” na našem tijelu, pa tako i u mozgu. Kada kirurg operira pacijenta, ostaje ožiljak. Taj ožiljak je zapravo malo drugačije tkivo nego ono kakvo je bilo prije operacije. To tkivo je fibrozno, manje elastično od zdravog tkiva, ali ono što je možda najvažnije, nema proprioceptora. Ako tkivo nema proprioceptora, znači da do mozga ne dolazi informacija o tom tkivu, što za posljedicu ima ”crne rupe” u ”motoričkoj mapi”. Pojednostavljeno rečeno, mozak ne zna upravljati razrezanim tkivom. Sva tkiva su međusobno povezana i jedna drugima prosljeđuju informaciju sve do centralnog živčanog sustava. Stoga, ožiljci na našem tijelu stvaraju mišićni disbalans jer ih mozak ne zna prepoznati budući da nema prijenosa informacije. NO, to ne znači da mišići atrofiraju! Jednostavno ih mozak ne zna pravilno uključiti u akciju.

A što s malim ožiljcima? Npr. Skidanje manjih madeža, artroskopija koljena, itd. ”To su samo mali nevažni rezići.” ”Bio sam na toaleti koljena. Imam samo 2 mala reza pa to nisam spomenuo/la na pregledu.” ”Oh pa to sam operirao kao dijete, prije 30 godina”. Ovakve stvari slušam gotovo svakodnevno. Ožiljak može napraviti disfunkciju bez obzira koliko je star, velik i koliko su duboko u tkivo morali ući. Isto tako nije nužno da će ožiljak napraviti disfunkciju. Neke ožiljke tijelo uspije kompenzirati pa stvar funkcionira, ali kada primijetim ožiljak, on je prvi na redu za testiranje.

ožiljak 2
Keloid je posebna vrsta ožiljka koja se tipično javlja kod mlađih osoba.

Primjerice ožiljak od operacije slijepog crijeva koju ste imali prije 30 godina APSOLUTNO može uzrokovati bol leđa koju imate danas. Ovo je samo jedan od primjera. Često se u praksi susrećemo sa ženama koje pate od bolova u leđima, protruzija diska, itd., a rodile su carskim rezom prije x godina. Pa zašto leđa bole ako je nešto na trbuhu razrezano????

Odgovor je jednostavan. Onog trena kada je trbuh razrezan, stabilizacijski sustav vašeg tijela je narušen. Trbušna preša koja bi trebala držati naš trup stabilnim, ne može se aktivirati, jer zbog ožiljka mozak nema pravilnu informaciju. Dakle, ako s prednje strane trupa nemate dobru aktivnost, onda će stražnji dio trupa (leđa) raditi duplo! Na taj način pritisak na zglobove i diskove u kralježnici bit će mnogo veći, a i muskulatura leđa bit će puno napetija jer konstantno mora raditi posao drugih mišića! No, ne samo da ožiljak radi problem na razrezanim mišićima, već često ako se radi o rezu trbušne šupljine, javljaju se problemi probavnog trakta kao što je opstipacija, osjećaj smetnji u mokraćnom traktu, itd.

Iako rješavanje disfunkcije uzrokovane ožiljkom nekada zna potrajati nešto duže (nekoliko tjedana, ovisno veličini i dubini ožiljka), rezultati će Vas ugodno iznenaditi. Radom na ožiljkastom tkivu možete vratiti kontrolu nad vašim tijelom i riješiti problem koji Vas muči duže vrijeme.

slike: https://www.istockphoto.com/photo/scar-of-caesarean-section-gm462119981-32326214
https://www.istockphoto.com/photo/scar-on-human-skin-keloid-on-hand-gm1124965472-295539021

Autor članka : bodybalance.hr